Nálunk történt / nálunk jártak        „A Szőc mellett található Kövér Egér tanya nem a világ közepe, de nem is az Isten háta mögötti helyszín. Valahol a kettő között van, félúton. Ha szeretnél elbújni a városi zajok elől, de azért nyaralásod során nem szeretnél teljesen elszigetelődni, akkor is remek helyszín, mert innen gépjárművel könnyedén elérhető a Művészetek Völgye, Veszprém, Sümeg nevezetességei és a Somló borkultúrájával is megismerkedhetsz. A Balaton-felvidék felfedezésére pedig tökéletes helyszín.
      

       Természetjárók itt helyben is találnak könnyed és érdekes célpontokat, de autóval a Bakony vidékére is bátran tervezhetők gyalogtúrák. A szállás rendezett, tökéletesen alkalmas baráti társaságok, túrázók számára is, de több család is megszállhat itt egyszerre. Szóval remek baráti összejöveteleket lehet lebonyolítani. A tulajdonosok, akik a szállás közelében, egy másik házban élnek, nagyon kedvesek, segítőkészek, nem tolakodóak, igazi szeretetreméltó, normális emberek, akiket örömmel választanánk akár állandó szomszédnak is. Aki pedig egyszer tábortüzet rak a Kövér Egér tanya gyönyörű csillagos ege alatt, mindig visszavágyik majd ide.”

Silvius B. Dabis (Turista magazin)

        „Csodás hely a természet lágy ölén, minden évszakban volt szerencsénk megtapasztalni a kiemelkedő vendégszeretetet és megfigyelhettük a táj átalakulását. Rendszeresen visszatérünk ide jógázni, túrázni, elvonulni a világ zajától és kicsit jobban magunkba mélyedni.”

Berecz Andrea (integrál szemléletű önismereti tanácsadó, fókusz tréner)

        ” A Balatonfelvidék északi részén Sümeg és Nagyvázsony között található. Szőc kevésbé divatos, mint a fent említett szomszédjai, vagy akár a tőle gyalogosan is közel fekvő Taliándörögd, viszont cserébe érintetlenebb, kisebb forgalmú és csodái egészen a letűnt történelmi koroktól  közelmúltunk emlékeiig számosan sorakoznak, meglepnek valódiságukkal, frissességükkel. Azért ezt a tanyát választottuk elvonulásunk helyszínéül, mert igényeinket, amiket az elvonulás helyszínével kapcsolatban támasztottunk, ez a hely tudta kielégíteni. Nem vagyunk nagymenők, tehát eleve számunkra megfizethető helyet kerestünk, ami viszont nincs körbe véve házakkal, hogy a zenénkkel, akár a késő esti órákban se zavarjunk  másokat. A természet közelsége is fontos volt amit  a Tanya adottságai pompásan beváltottak. Konkrétan bent laktunk az erdőben, de mégis az erdő szélén… Hosszú sétákat tettünk együtt a zenekarral és külön-külön is. A legtöbb őzet egy csapatban itt láttam és talán a leg közelebbről is… a délutáni sétánk folyamán Dáviddal egy legelésző őzcsapatot pillantottunk meg , akik tőlünk kb. ötven méterre uzsonnázgattak. Mikor észrevettek bennünket – bár elég közel kerültünk, ők mégis majdnem komótosan, de mégis méltóságteljesen és végül ügetve tovább álltak. Percekig álltunk még a helyen és boldogok voltunk, hogy ilyen közelségbe kerülhettünk ezekkel a pompás vadakkal, csodálatos tapasztalat volt. A környezet nagyon hívogató a környék nincs tele turistákkal és ahány irányba indultunk, mindig más jellegű teret, erdőt, lápot, holdbéli bányatájat, zsombékost, löszfalat, elhagyott sóderbányát találtunk és mindez kb. három kilóméteren belül, kicsit olyan mintha direkt így találták volna ki, tehát az egyhangúság nem jellemző még a közvetlen környezetre sem.

        A kulcsosház kulcsát nem a lábtörlő alól kellett kihalásznunk és a díj sem utalással ment, hanem jött Robi a két fiacskájával és nyitották a helyet…vártak minket, jó volt így megérkezni. A Kövéregér Tanya nem luxus kulcsosház, nincs légkondi, meg TV, viszont akinek elég a minimál ( és egyre többünknek elég…) vagy aki csak szeretné megtapasztalni, hogy milyen gazdagságot kap a komfortért cserébe annak itt a helye. Tiszta udvar, rendes ház, és ha kilépsz az ajtón pár száz méternyire vár a paradicsomi őskörnyezet vadakkal, madarakkal, felfedezendő kalandokkal. Nagy köszönet a fenntartóknak, hogy létrehozták ezt a teret, azt hiszem több mint egy kulcsosház. Kiszolgál, de mindezt őszinte valódisággal teszi…”

Rimóczi István    (Bélaműhely Sound Art)

        „2018 augusztusának elő napjaiban edzőtábort tartottunk a Kövér Egér Tanya területén középkori gyalogos harcászat tekintetében.

        Már megérkezésünkkor feltűnt, itt minden zöldebb és üdébb, mint mifelénk, ahol a nyári szárazság jobban érvényesül. A belső udvar árnyasága kiváló helyszínt adott a nap heve ellen edzéseinknek, valamint a mindennapi bográcsozásnak. A tűzrakó hely mögötti meredek partfalat vastagon fedi be a növényzet, mely smaragdszínű háttérként szolgált mindennapjainkhoz. Ne lepődjön meg senki se a pompázatos lepkék sokaságán, melyek félelem nélkül rátelepsznek egy kardot, pajzsot fogó kézre… A tanyaház mögötti enyhén ívelt felületű, szépen nyírt, gyógynövényektől illatozó, vadvirágokkal vastagon övezett kis rét szintén alkalmas terület egész csapattal végzett gyakorlásokra.

        Mivel a tanya bent van az erdőben nagyon csendes, ami oly jóleső nekünk városon élő embereknek. Éjszaka viszont megváltozik az erdő! Rejtélyes állathangok törnek elő a legkülönbözőbb módokban és egészen közelről, hiszen a fák sokasága pár lépésre tornyosul mellettünk titokzatos falanx gyanánt. Lélekemelő élményt nyújt az éjjeli… ÉGBOLT! Mivel nincs a környéken fényszennyezés a mennybolt összes csillaga ott ragyog a szemlélők feje felett. Mifelénk a sok szórt fénytől nem látni a Tejutat, itt pedig ünnepi pompájában díszeleg, de úgy, szinte várnánk feltűnni rajta a monda béli Csaba királyfi hun hadinépét szárnyaló, lobogó sörényű paripáikon.

        Látványos kiránduló célpontokkal is kecsegtet a környék. Felkerestük a Monostorapáti vaddisznós parkot, ahol a legnagyobb szerencsénkre a kerítés belső felén egy konda vaddisznót láthattunk a kicsike csíkos hátú malacokig bezárólag. A Király-kút forrás nyáron is metsző hideg vize, a Dabospusztai templomrom, a Hertelendy kastély omladozó maradványai nem múló élmények lehetőségét kínálják.Jól éreztük magunkat a Kövér Tanyában edzőtáborunk idején, nehéz volt haza indulni.Minden évben más helyszínen táborozunk, hogy többet lássunk az országból, de ide még visszatérünk! „

Vidermann Csaba rk. (Magyar Királyi Kardforgatók Rendje) 

        „Aki ide egyszer eljön, az megtapasztalhatja a természet közelségét, részese lehet az élő lüktetésnek. Mondhatom, hogy rendszeres visszajárók lettünk. Ha egyszer a Bakony megérint, már nem tudsz többet meglenni nélküle. A házigazdák végtelenül kedves, jó emberek, segítőkészek és mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat.

        Aki ellátogat a Kövér Egérbe, már nem lesz többé ugyanaz az ember. A kristályvölgy pedig mindig kimeríthetetlen szépségeket és csodákat rejt. ”     

Edina & Iván

       „ Immáron több alkalommal volt szerencsénk baráti és „alkotó” társaságunkkal hosszabb-rövidebb időt eltölteni a Kövér Egér Tanyán. Már az első alkalommal megérintett minket a szívélyes, vendégszerető fogadtatás, a környezet lélegzetelállító szépsége, a ház közelében található varázslatos helyek kisugárzása. Mindezen adottságok, és körülmények arra ösztönzik az embert, hogy újra és újra visszatérjen, egy kicsit a maga módján elvonuljon, ha úgy tetszik pihenjen, ha úgy alkosson.

        A kis házikó és környezete „rabul” ejti az arra járót és bár minden „film” véget ér egyszer, mindig lesz egy következő, melynek helyszíne,  –  a mi esetünkben – minden bizonnyal a Kövér Egér Tanya lesz.”

Csillag Attila (művészeti vezető, rendező)